Att vara vegetarian

Den 1 februari varje år så firas den vegetariska dagen, en dag som ger vikt åt diverse rotfrukter, baljväxter, grönsaker, nötter och spannmål. Idag finns det lika många olika orsaker till att man väljer att bli vegetarian såsom det finns vegetarianer. Det kan bland annat finnas etiska, miljövänliga, religiösa eller olika hälso grundade skäl. Främst så avser vegetarianism att undvika animaliska livsmedel, men det kan utöver det också handla om att undvika exempelvis läder, skinn eller olika produkter med ull.

Vad är en vegetarian?

Varken kött, fågel, fisk eller diverse skaldjur ingår i en vegetarisk palett, många vegetarianer äter dock både ägg och diverse mejeriprodukter vilket inte egentligen bör ingå i en vegetarisk kost. Numera finns också en hel mängd olika begrepp som förklarar hur man äter som vegetarian och du kan bland annat vara flexitarian vilket innebär att du äter lite mer medvetet, lite mindre kött vissa dagar och kanske lite mer vegetariskt andra dagar. En vegan har valt att inte äta några produkter som kommer från ett djur alls, det innebär att varken mjölk eller ägg bör intas. Som vegan bör man dock planera och studera för att vara säker på att kosten faktiskt innehåller alla de näringsämnen som kroppen behöver. Att vara vegetarian behöver inte vara speciellt svårt, tofu, diverse baljväxter, frukt och bär är några av de allra viktigaste komponenterna inom vegetarisk matlagning.

vegetarisk mat

Stora hälsofördelar finns med att äta vegetariskt och bland annat så löper du en mindre risk att till exempelvis drabbas av sjukdomar som högt blodtryck och hjärt och kärlsjukdom. Studier visar också att du kan förlänga ditt liv med upp till 13 år genom att äta mera frukt och grönt.

Vegetarianism historiskt sett

Föreningen för vegetarianer höll år 1847 det allra första mötet för vegetarianer i England, rättare sagt i Ramsgate. Många hävdar att själva ordet vegetarian kommer ifrån det latinska ordet vegetabilia medan andra hävdar att vegetus, det latinska ordet för livlig är inspirationen för ordet vegetarian. Tidigare än så kan vi dock finna vegetarianer i det antika Indien och inom det antika Grekland. Under århundradens gång har vegetarianism både blivit förbjudet men även blivit uppmuntrat av religiösa ledare i Europa. Under renässanstiden, tidigt 1400 tal till cirka 1600 talet, var vegetarianism på uppgång igen efter att ha varit begränsat, men det var inte förens ungefärliga 1800 talet som läran om vegetarianism spreds runt om i de allra flesta delar av världen. 1903 startade svenska vegetariska föreningen.

Vegetarianism idag

Idag finns cirka 10% vegetarianer i Sverige och Indien har den största andelen vegetarianer i hela världen. 1 av 5 svenska unga tjejer väljer bort kött, medan endast 3% äldre svenska män väljer en vegetarisk kost. Fler här hemma i Sverige väljer dock generellt att äta en vegetarisk kost utan att själva definiera sig som en vegetarian. I handeln har försäljningen ökat, de vegetariska produkterna blir fler och fler och recepten är lättillgängliga på nätet. Så vad väntar du på?