Bästa broccoli

Varumärkesförpackade paket av broccoli har blivit ett allt vanligare inslag i svenska matvarubutiker under det senaste året. Lovordade som Fairtrade-producerade, med hög krispighet och fullpackade med näring och fiber. Men du behöver inte köpa färdigpaketerad broccoli från ett globalt livsmedelsföretag till ett högre pris för att få de mineraler och vitaminer du behöver. Ett enkelt knep att kolla om du har fått händerna på färsk broccoli är när din nagel nästan sjunker in i stjälken – det är ett tecken på att den är färsk och redo att ätas. De följande dagarna kommer stjälken att bli allt hårdare och sötheten i broccoli kommer gradvis att försvinna. Broccoli är en grönsak som är enklast och godast att äta efter den har blivit tillagad – helst ångkokt men även kokad fungerar bra. Om du kokar den kan det vara en god idé att torka av broccolin och sedan lägga till lite olja eller smör för att få fram de goda smakerna.

Varför är broccoli bra för mig?

Vi håller med. Allt som påstås vara ett ”superlivsmedel” ska mötas med en viss skepsis. Men broccoli förtjänar den här statusen genom sin perfekta kombination av antioxidanter, antiinflammatoriska ämnen och höga fibernivåer. Broccoli hjälper även ditt immunförsvar genom en hög dos av vitamin c, benstärkande vitamin K, och folsyra vilket är en viktig del av celltillväxt och reproduktion av celler. Men det finns även ämnen som bekämpar cancer och reducerar din chans att få stroke som hjälper dig att sänka ditt blodtryck.

Odla din egen broccoli

Om du vill undvika att falla ner i fällan av att köpa dyra grönsaker vid din närmaste livsmedelsbutik kan det vara en god idé att odla dina grönsaker själv. Även om det endast går i Sverige under sommarhalvåret så finns det gott om tid att få fram de grönsaker du kan leva på resten av året. Och det är superenkelt! För att odla broccoli behöver du jord, vatten, näring och sol. Plantera din broccoli var den år minst 6-timmars solljus varje dag och i en jord fullpackad med organiska ämnen. Det är viktigt att komma ihåg att broccoli är känsligt för låga temperaturer. Om du har otur och vädret går ner under 5 grader en vecka i följd kan din odling ta allvarlig skada som är svår att reparera sig från. Men det gäller också att plantera broccolin i god tid. Om du planterar för sent kan din broccoli att börja blomma för tidigt.

Tusentals recept

Det finns tusentals recept för att tillaga olika typer av broccolirätter med eller om du bara vill använda det som en del av din middag. Vare sig du äter det för att få i dig de vitaminer, mineraler och antioxidanter du behöver eller bara för att det är en riktigt god grönsak spelar mindre roll. Det finns tusentals av oss här i världen som älskar broccoli och allt som det för med sig. Från nöjet av att odla det, till förberedningen av broccoli till maten och till att slutligen få äta det själv.