Diet och träning

Att följa en diet och träna rätt är för vissa människor en livsstil, andra helt omöjligt och några gör det inför sommarsäsongen. Träning och diet hänger ihop med att må bra och ha en balanserad livsstil. Hela kroppen mår bättre om man tränar och rör på sig. Det finns många positiva hälsoeffekter som man bör ha i beaktning.

Det är aldrig försent att lägga om sin livsstil och börja äta nyttigare och röra på sig. Dock behöver man inte gå ut stenhårt då risken är stor att man tröttnar, utan börja på lagom nivå. Välj exempelvis fullkornspasta istället för vit pasta och välj alltid grönsaker till varje måltid. Börja röra på sig är inte svårare än man gör det till heller. Ta trapporna istället för hissen och försök att ta en promenad varje dag. Finns det kanske möjlighet att gå till jobbet och affären istället för att ta bilen? Små steg är en bra början och varje aktiv minut räknas. Kanske det kan kännas lite tungt och jobbigt i början, men allt eftersom kommer det att gå lättare och man kommer kunna utöka sin aktivitet.

Alla trivs inte med att gå på gym eller ge sig ut och springa en runda. Försök att hitta något som du tycker är roligt och som känns lätt att ge sig ut på. Kanske är det en promenad med hunden, cykla med barnen eller rida på en häst. Det viktigaste är att man rör på sig. Genom att göra något som känns roligt och enkelt så blir det också av att man gör det fler gånger.

Aktiviteter för hela familjen

Hur gör man då för att motivera hela familjen och röra på sig tillsammans? Hitta en aktivitet som barnen kan tycka är rolig. Om de inte själv har några spontana idéer går det att hitta många roliga saker på internet att testa på. Många ställen runt om i landet har börjat med att dela ut gratis kartor och har satt upp olika kontroller både i skogen och inne i staden. Då kan man dels lära barnen och läsa karta samtidigt som man får frisk luft.

Aktiviteter för hela familjen
Aktiviteter för hela familjen

Det finns liknande appar som gör att man kommer ut på en form av skattjakt där man ska hitta vissa koordinater. Koordinaterna finns dessutom ofta utsatt på ställen som andra tycker att man ska uppleva, små smultronställen. Välj mellan olika avancerade nivåer utifrån er erfarenhet och åldern på barnen.Andra aktiviteter som kan få barnen och röra på sig kan vara att besöka ett lekland, en lekpark eller bygga en trädkoja. Bara fantasin sätter gränser och bara man vill finns det väldigt mycket att göra tillsammans. Ta en varsin cykel och ge er ut med en god matsäck eller grilla korv. Bara en sån upplevelse kan göra att ett intresse för skog och mark uppstår och nästa gång kan det vara barnet själv som kommer med en idé och önskemål. Uppmuntra alltid till nya förslag och se till att ni provar nya saker tillsammans hela familjen.