Drick mer vatten och håll dig frisk!

Vi hör ständigt att det är nyttigt med vatten och att vi ska dricka mer, men ofta glömmer vi bort att dricka tillräckligt. Det är viktigt att fylla på sina vätskedepåerna löpande under dagen. Många tror att ett glas mjölk eller en läsk är likvärdigt, men så är det alltså inte. Vatten är det som gör mest nytta i kroppen och det man bör välja i första hand.

Vatten är bra för att hålla sig mer frisk och under perioder när sjukdomar går runt kan det var bra att ha i åtanke att dricka lite extra vatten för att lyckas hålla sig mer frisk. Anledningen är att det i munnen, näsan och halsen finns slemhinnor med antikroppar. Dessa fungerar som ett skydd mot virus och om de torkar ut blir din kropp mer mottaglig för infektioner av olika slag. Några glas vatten om dagen kan alltså hjälpa till att hålla både förkylningar och halsfluss borta.

Bli smidigare och känn dig yngre

Du ser till att du håller dina leder smidigare med några glas vatten om dagen. Det beror helt på att diskarna i ryggraden och brosket till stor del består av vatten. Hela 80 % är vatten och för att undvika att skelettdelarna skaver mot varandra bör nivån ligga stabilt runt det. Det här hjälper även lederna att smörjas och gör det lättare för dem att absorbera stötar. Vatten är alltså helt avgörande för att få full funktionalitet i kroppen under träning. När man äter är det viktigt att se till att dricka ordentligt med vatten både före och efter måltiden och speciellt om man äter en fiberrik kost. Fibrer är bra för att kunna slippa problem med förstoppning, men för att det ska fungera hela vägen behövs vatten som hjälper till att få fibrerna att fungera i hela tarmsystemet.  Din hy får mer spänst och lyster om du dricker tillräckligt med vatten. För personer som har problem med en hy so är torr och lite trött kan det vara bra att se över hur mycket vatten de dricker varje dag. Med en bra vätskebalans i kroppen håller sig huden fräsch och fin genom att vattnet gör huden fuktig och mjuk.

Bli smidigare och känn dig yngre

Vid svårigheter under flygning kan vatten hjälpa

 

Många personer upplever att flygningar kan vara jobbiga eftersom de ofta brukar drabbas av olika problem. Det är vanligt att de börjar känna sig trötta och att kroppen börjar svullna upp. Anledningen är att luften är väldigt torr på de höga höjderna och det här gör att kroppen torkar ut. Vill man hålla koll på sina vätskenivåer bör man skippa kaffet och alkoholen och välja vatten istället. Känner man sig trött och håglös kan det vara bra att fundera över hur mycket vatten man har druckit senaste tiden. När man dricker för lite vatten kan man lätt börja känna sig både slö och håglös. Dessutom går det trögare att tänka. Uttorkningen leder också till att koncentrationsförmågan försämras och att koordinationen blir sämre. Anledningen är att kroppen lånar vätska från blodet och det är det som gör att man blir mer trött om man inte fyller på med tillräckligt med vatten.