Roadtrip med mattema

Vi har en förkärlek för matresor och planerar gärna våra resor utifrån det perspektivet. Ett av våra favoritställen att resa till är USA eftersom vi älskar den mat som erbjuds där. Och framförallt variationen av mat. Sist gjorde vi en riktigt rolig grej som kan behövas planeras lite. Vi kollade in några olika spännande mat-vägar i USA och sen flög vi till ett av ställena, hyrde en bil och spenderade några dagar längs vägen innan vi flög vidare till nästa mat-väg och hyrde bil och så upprepade vi det några gånger.

Maine Coast och North Carolina Barbecue

Maine och hummer går tillsammans som fish and chips. Under åren har denna sträcka av Atlantkusten blivit känd för sina skaldjur och de producerar regelbundet några av de godaste, färskaste rätter på jorden. Försök se till så att din resa sammanfaller med den världsberömda Maine-hummerfestivalen. Med nästan 3 500 mil kustlinje att utforska finns det inga begränsningar för vad du kan upptäcka. Missa inte varmkorv-motsvarigheten lobster-roll.

Kör längs Maines steniga kust och du kan se allt från frodiga gröna Acadia National Park – hem till kajakpaddling och vandringsleder – till charmiga hamnar fyllda med fiskebåtar och färgglada bojar. Staden Portland har bra shopping och fantastiska restauranger också. Det kan vara världens bästa läge för hel ångad hummer. De är så färska som kan vara och serveras med majskolv och smör. Bayleys hummerpund i Scarborough har allt du vill ha för en hummermiddag, utomhusbord på ett däck, med utsikt över vattnet och perfekt kokt hummer, hummerrullar och musslor.

Hummermiddag

Hummermiddag

Sydstaterna har en förkärlek för grillad och smakrik mat, North Carolina är inget undantag. Skapat för att fira regionens kulturarv har varje stopp på den officiella historiska grilleden varit i bruk i över 25 år. Dessa matstopp är svåra att slå som ett sätt att prova tradition såväl som god smak.

Highway One och Kentucky bourbon

Södra Kalifornien har förvandlats till ett mecka för både surfare och matälskare, både lockade av vackert blått hav och enkel men smakfull matlagning. De många höjdpunkterna på en resa längs Highway One inkluderar de många tacostånden vid stranden. De serverar stekt fisk och tortilla, starkt influerad av Mexiko i närheten. Att köra från San Diego till Los Angeles är en bra idé.

Amerikas kulinariska arv handlar inte bara om mat. Några av de mest kända dryckerna i världen har fötts i USA, och Kentucky bourbon tillhör definitivt den kategorin. Bourbon-leden tar resenärer genom frodiga gröna fält och historiska destillerier, där kan du besöka legendariska märken som Maker’s Mark och Jim Beam. Från Louisville till Lexington är denna resa ett måste för whiskyälskare.

Louisiana’s Bayou Bounty

Bayou är ett unikt amerikansk landskap. Lapptäcket av träsk och bäckar har bidragit till att skapa matlagning till skillnad från allt annat på kontinenten, och Bayou Bounty-leden är lätt det bästa sättet att prova vad som erbjuds. Resenärer kan njuta av fläsk, kräftor och alligatorfilé i de avlägsna bakvatten som sträcker sig mellan Houma och Lafayette i vad som är en riktig hyllning av cajun-matlagning.

Norra Kalifornien och Mauis Hana Highway

Norra Kalifornien är en lika fantastisk mat-region som de jag redan nämnt. Förutom de otaliga vingårdar som finns i denna mångsidiga region, kan man förvänta sig att prova något från världens bästa mat. De franskinfluerade är bara ett exempel på några av de bästa restaurangerna i området.

När det gäller stora amerikanska matturer handlar det inte bara om fastlandet. Reser man från Paia och mot slutet av ön, kan man få en bra inblick i all mat som erbjuds i Hawaiian matlagning. Långsamkokt kalua fläsk, grillad bläckfisk och naturligtvis poke (nästan som sushi) är alla läckra höjdpunkter.

Grillad bläckfisk

Grillad bläckfisk

Vad gör man kvällstid om man hamnar i en liten håla över natten? Våran favorit var att promenera för att upptäcka området. Däremot var alla platser inte direkt promenadvänliga och vissa gånger alldeles för mörkt och osäkert ute. Vid de tillfällena så stannade vi inne på rummet och fanns det fritt wifi så blev det ofta att vi slökollade på tv eller spelade på pokerstarscasino och kwiss där vi ofta spelade mot varandra. Den som förlorade fick bjuda den andra på någon form av överraskning dagen efter. Det var kul faktiskt! På det sättet fick jag prova både friterad snickers och fiskpedikyr för första gången. När det kommer till de mindre motellen längs vägarna då kan msn inte alltid räkna med att det finns wifi, man får snarare se det som en bonus istället. Fast vad gör väl det när det faktiskt var maten man var ute efter.

USA har något att tillgodose varje smak, oavsett om man gillar het mat, friterat, fisk och skaldjur, mexikanskt eller en redig biff. Det finns verkligen allt. Frågar du mig så finns ingen bättre nation för en mat-roadtrip än USA, så planera en kulinarisk pilgrimsfärd just där!