Snabbmat är inte bra för dig

Det har länge varit känt att snabbmat inte är den bästa maten för dig. Det beror på att den inte är hälsosam, inte bidrar med särskilt mycket näringsämnen och innehåller massor av näringsämnen som inte är bra för din kropp i för stora mängder. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de anledningarna till varför snabbmat inte är bra för din kropp.

Natrium och transfetter

Snabbmat innehåller stora mängder natrium. Dina njurar behöver salt för att fungera, men att äta för mycket salt gör att det samlas inne i din kropp. Det tvingar dina njurar att arbeta snabbare och hårdare. Enligt en ny studie av Läkemedelsverket så kan ett överskott av natrium leda till en rad med hälsorelaterade problem som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, till njursten och fetma. Snabbmat är även dåligt då det innehåller stora mängder transfett. Transfetter bildas när väte tillsätts till flytande olja så att de bibehåller sin fasta form i rumstemperatur. Transfettet som bildas är då en av de farligaste typerna av fett du kan äta som kraftigt ökar dina chanser att få typ-2 diabetes, hjärtattacker och stroke.

För mycket socker & tomma kalorier

Idag känner många till att det är alldeles för mycket socker i många av de vardagliga produkterna vi köper i livsmedelsbutiken vilket har gjort att vi är mer medvetna om vad vi köper och vad vi äter. Men att det finns så stora mängder socker i snabbmat visste inte många. Flera olika typer av hamburgare, kycklingmackor och andra frukostlivsmedel är packade med socker. Ta till exempel en äppelpaj från Mcdonalds som innehåller hela 40 gram socker, för att inte nämna drygt 350 kalorier och 20 gram fett. Mcdonalds yoghurt har kanske ett lågt kaloriinnehåll, men innehåller trots det 25 gram socker. Att äta för mycket socker ökar din chans att gå upp i vikt. I sammanhanget är det också viktigt att skilja på kalorier och tomma kalorier. Snabbmat innehåller måna kalorier, men ett lågt näringsvärde. En meny från en snabbmatskedja kan innehålla upp till 1 500 kalorier vilket är långt över 50% av de kalorierna vi bör äta varje dag. En Big Mac från Mcdonalds innehåller 600 kalorier och 33 gram fett, med över 1 000 gram natrium. Lägg till pommes och en läsk så har du nästan fått i dig hela ditt kaloribehov i en enda måltid.

Övervikt

Och vad vi nämnde i den ovanstående punkten påverkar din vikt. För mycket socker, fett, tomma kalorier och natrium kommer att få dig att gå upp i vikt. Många människor hävdar att de för mycket kolhydrater eller för mycket fett är orsaken till viktuppgång. Men så är inte fallet. Att du går upp i vikt beror på att du äter mer kalorier än du gör av med. Och då snabbmat innehåller så mycket kalorier så måste du begränsa hur mycket du äter, eller att välja att äta hälsosammare alternativ som sallader med fettfria dressingar. Det finns tusentals alternativ för dig som vill äta mer hälsosamt om du går ifrån dina snabbmatskedjor.