Undvik snabbmaten

Det finns flera anledningar till varför du ska undvika snabbmat. Men det betyder inte att du aldrig kan äta en hamburgare på McDonalds. Men varför är det så kanske du undrar? I den här artikeln går vi igenom varför det inte är särskilt bra att äta snabbmat.

Matsmältning och matförgiftning

Snabbmat är extremt tufft för din kropp att smälta efter du har ätit den. De som generellt äter en dålig kost har betydligt större risk för att få problem med sin mage och andra problem relaterade till sin matsmältning. De löper större risk för att få problem med halsbränna och förstoppning än de som äter en varierad kost. Att äta stark mat, stora måltider, med hög fetthalt så väl som stora mängder kaffe och läsk är nyckeln till att få halsbränna. För att hjälpa sin kropp mot förstoppning vill man äta en fiberrik kost som hjälper matsmältningen att fungera optimalt. Men faktum är att det också finns en risk för matförgiftning. Drygt 9.4 miljoner människor mår dåligt efter de har ätit snabbmat varje dag. Och det beror kanske inte på att snabbmat orsakar det, men det är fortfarande känt för att orsaka matförgiftning. En studie har visat att många populära snabbmatsrestauranger har fått återkommande kritik i hur de hanterar livsmedel och hur deras anställda sköter sin hygien när de arbetar. En studie visade att det finns fler bakterier i isen i McDonalds än vad det gör i en toalett. Det säger en del.

Matsmältning och matförgiftning

Bättre om du bestämmer

När du lagar mat hemma så är det du som bestämmer vad som ska vara i maten. När du äter snabbmat så får du en rad med ämnen i dig som du kanske inte vill ha. Proteinet kommer normalt från en hamburgare, som nöt- eller kycklingkött, men med det kommer även olika bekämpningsmedel, artificiella färger, och tillsatsmedel som ger smak. Utöver det kan även kvaliteten på köttet ifrågasättas. En studie har visat att många snabbmatskedjor för underkänt för hur de hanterar sitt kött och var köttet kommer ifrån. Ofta fullpackat med antibiotika för att det inte ska bli gammalt lika snabbt. När du bestämmer vad du lagar för mat så får du helt enkelt bättre mat. När du äter snabba kalorier så äter du det istället för bra och nyttig mat som du skulle kunna få i dig. Till exempel om du äter chicken nuggets och en stor läsk, så skulle du kunna äta något mycket nyttigare som ett grillat kycklingbröst, en bit lax och bakad potatis, som är ett betydligt mer nyttigare alternativ. Då skippar du alla transfetter, allt socker, och natrium. Lägg till en god salad så har du en balanserad måltid som smakar fantastiskt.

Viktigaste är moderation

Det viktigaste är inte att du alltid äter hälsosamt utan det viktigaste är att du varierar din kost. Om du äter på snabbmatsrestauranger någon gång i månaden så har det inte särskilt stor påverkan på din hälsa. Men om du äter snabbmat varje dag i veckan, eller flera gånger i veckan, så kommer det över sikt att påverka hur du mår. Variera därför din kost!